gaziantep escort

içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yönetimde delegasyon

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var” veya “birlikten kuvvet doğar” sözleri boşuna söylenmedi. İnsan kapasitesinin sınırlı olduğu düşünüldüğünde, bir insanın her işe yetişmesi veya birden fazla işi aynı anda, istisnalar dışında, gereği gibi yerine getirmesi düşünülemez. Dolayısıyla işbölümü yapmak ve işlerin bir kısmını paylaşmak etkili iş yürütmek isteyen insanlar için oldukça faydalıdır.

 

Delegasyon yani bir diğer ifadeyle yetki devri, yöneticinin birtakım işleri çalışanlarına devretmesi olarak kısaca tanımlanabilir. Fakat delegasyon süreci basit bir yetki devri olmayıp aslında içinde birçok unsur barındırır. Örneğin, seçici olmadan rastgele bir çalışana sadece neyi yapacağını söyleyip gerisine karışmamak etkili bir delegasyon yöntemi olmayacaktır. Bu süreçte çalışanların nitelikleri, işin özelliği, yöneticilerin beklentisi, şirketin ihtiyacı gibi birçok faktör önemli olup etkili delegasyon için gerekli araştırmanın yapılması gerekir. Bu araştırmanın başarılı olma koşulu ise delegasyon nedir sorusuna verilecek cevabın tutarlılığına bağlıdır.

 

Delegasyon ne demek sorusu cevaplandıktan sonra yöneticiler yetki verme görevini daha etkili bir şekilde yapabilir. Peki, etkili delegasyon nasıl olur? Yöneticilik, hem işi hem de insanı yönetme sanatıdır. Bu sanatın icrasında ise destek almak ve ekip hâlinde iş yürütmek çok önemlidir. İşte bu noktada devreye delegasyon yani yetki devri girer. O noktada yöneticinin çalışanına güven duyması ve çalışanın da kendisine duyulan güveni boşa çıkarmaması gerekir. Bu yüzden beklentilerin işin başlangıcında belirtilmesi ve çalışanların yetkinliklerine göre yetki devri yapılması ileride ortaya çıkabilecek olası sorunların erkenden önlenmesini sağlayacaktır.

 

Öte yandan delegasyon sırasında, yönetici çalışanına bir nevi delegasyon ile ilgili bilgiler vermeli ve süreç boyunca çalışanın yanında olduğunu hissettirmelidir. Yöneticiler aynı zamanda işi delege ettikleri kişilerle sağlam ilişkiler kurmalı, kendisine yetki verilen kişilerin gelişimine katkıda bulunmayı taahhüt etmeli ve bu kişilere geribildirimde bulunmalıdır. Çünkü geri bildirim delegasyon performansı ve deneyimlerden öğrenme açısından çok önemlidir. Yöneticinin, yetki devri yapacağı çalışanı bu sorumluluğa hazırlaması neticesinde zaman ve enerjiden tasarruf yapılmış olacaktır.

 

Etkili delegasyon için beklentiler belirlendikten sonra, yönetici işi delege edeceği adayları değerlendirmelidir. Bu değerlendirmede kişinin yetkinlikleri, isteği, eğilimi gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, yöneticilik yapmayı ve sorumluluk almayı sevmeyen birisine yetki devri yapılırsa bu durum sadece işi aksatmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanları da usandırır. Dolayısıyla delegasyon için uygun adayı belirlemede istekler ve yetkinliklerin asla göz ardı edilmemesi gerekir. Bu noktada yetkinin devredileceği adayların yanı sıra diğer çalışanların görüşlerini almak ve fikir alışverişinde bulunmak etkili delegasyon açısından faydalı olacaktır.

 

Yetki devri iyi bir şekilde gerçekleştirildiğinde sadece yöneticiye değil aynı zamanda yönetilen insanlara ve kuruma da çok faydalı olacaktır. Delegasyonun lider için faydaları konusunda, öncelikle enerji ve zaman tasarrufu sayılabilir. İşi başkasına delege eden yönetici, kurumu ve kendisini geliştirmeye daha fazla zaman ayırabilecektir. Hâliyle kendisini eğiten yönetici, yöneticilik konusunda daha yetkinleşir. Lider işi en iyi şekilde yapabilecek kişilere yetki devri gerçekleştirerek hem hayat hem de iş kalitesini arttırabilir.

 

Delegasyonun delege edilen çalışanlar için de faydaları bulunmaktadır. Öncelikle iş delege edildiğinde kişi kendini geliştirme fırsatı bulur ve sorumluluk üstlenir. Üstlendiği sorumluluk sayesinde hem sorumluluk bilinci hem de takım ruhu gelişir. Bu sayede kurum içindeki dayanışma artar ve kişideki aidiyet bilinci artar. Geleceğin yönetici adaylarını yetiştirmek açısından da önemlidir. Yetki devredilen kişi, bu sayede kendine bir nevi eğitim sahası bulmuş olur ve ileride daha yüksek pozisyonlara geldiğinde ekip yönetmesi kolaylaşır. Bunun yanı sıra, işi kendisine delege eden lider ile de yakın ilişki içinde bulunarak ve ondan geri bildirim alarak iş kalitesini geliştirir. İş kalitesinin artması da doğal olarak kurumsal bazda başarıyı beraberinde getirir.

 

Delegasyonun kurum açısından faydalarına bakacak olursak en başka etkili iş organizasyonunun gerçekleşmesine katkıda bulunduğu söylenebilir. Alanında uzmanlaşan yöneticiler ve çalışanlar, şirket için daha iyi kararlar alarak işlerini en iyi şekilde yaparlar. Bir kişinin her işi yapması düşünülemeyeceğinden bu sayede hem kurumsal hem de bireysel başarı artmış olur. Bu başarının artması da kurumsal büyümeyi beraberinde getirir.

 

Delegasyon sonucunda hem kişisel gelişim hem de kurumsal gelişim mümkün olur. Kişisel bazda, delegasyon ekip ruhunu güçlendirir, motivasyonu arttırır, kişisel gelişimi tetikler ve insani ilişkilere katkıda bulunur. Bir banka müdürünün bazı işleri müdür yardımcısına delege etmesi örneğinde, müdür yardımcısının aidiyet duygusu artar, iş yapma ve işi büyütme motivasyonu gelişir, etkili yönetim için bir takım araştırmalar yapmaya ve kendini geliştirmeye vakit ayırır ve ekip arkadaşlarıyla daha yakın çalışarak hem insani ilişkileri iyileşir hem de kurumdaki ekip ruhu güçlenir.

Kurum açısından ise etkili yönetimin kurumsal bazda başarıyı getirdiği görülür. İnsanlar yanlarında iyi hissettikleri kişilerle daha iyi çalışır. Ekip ruhunun yüksek olduğu organizasyonlarda hem kurumsal hem de bireysel başarı daha yüksektir. Ayrıca sorumluluk paylaşıldığından olumsuz bir olayda ekibin bunu göğüslemesi daha kolay olur.

 

cigdemguven@cigdemguven.info

Bu yazı 4931 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum